Állcsontkorrekciós sebészet

A tartós és minden szempontból megfelelő eredmény eléréséhez elengedhetetlen a változások alapos és pontos megtervezése. A kezelés előtt vizsgáljuk az arc megjelenését, az állcsontok helyzetét, a fogakat. Röntgenfelvételeket, esetleg CT felvételeket készítünk az arckoponyáról, lenyomatot veszünk a fogakról és fényképek segítségével elemezzük az arc és a száj formáját.


Ezen információk segítségével, a fogszabályzó és sebész szakorvosok eldöntik, mely kezelés a legmegfelelőbb.

Az ideális eredmény eléréséhez szükség lehet fogeltávolításokra, ideiglenes vagy végleges fogpótlások készítésére.

Az alsó állcsonton végzett, ún. Dal Pont –Obwegeser műtét előtt az esetek túlnyomó részében szükség van alsó bölcsességfogainak eltávolítására, ennek legalább fél évvel a tervezett műtét előtt meg kell történnie.

A műtétet minden esetben a növekedés befejezése után (18-20 éves kor) végezzük. Ezt megelőzően fogszabályzó kezelés szükséges, melynek célja olyan fogívek kialakítása, amelyek hosszú távú stabil helyzetet eredményeznek a sebészi beavatkozás után. Ehhez rögzített fogszabályozó készülékre van szükség, mely a teljes kezelés alatt fenn marad. A műtétet követően további fogszabályzó kezelés szükséges a fogak helyzetének végső kialakítása céljából.

A műtét előtt szükség lehet harapási lemez/lemezek készítésére, amely(ek) műtét közben az állcsontok helyzetének pontos beállítását segíti(k). Ehhez néhány héttel a tervezett műtét előtt lenyomatokat veszünk, majd a harapási lemez(ek) elkészülte után az illeszkedést ellenőrizzük.

A fekvőosztályra való felvétel általában a műtét előtti napon történik.A műtétet altatásban végezzük, amihez szükség lehet belgyógyászati és laborvizsgálatokra, EKG-ra, mellkas rtg-re, ezek a sebészi beavatkozás előtt egy-két héten belül történnek.