Az alsó állcsont ún. Dal Pont - Obwegeser műtéte

Az alsó állcsont korrekciós műtétek közül leggyakrabban az ún. Dal Pont - Obwegeser műtétet végezzük. A beavatkozást végezhetjük önállóan, vagy kombinációban más beavatkozásokkal (a felső állcsont korrekciós műtétje, állcsúcsplasztika). Erre a műtétre akkor van szükség, ha a harapási rendellenesség az állcsontok növekedési zavara miatt nem hozható rendbe fogszabályozó kezeléssel egyedül és az ideális helyzet eléréséhez az alsó állcsont megfelelő irányú és mértékű elmozdítására van szükség. 

A műtétet minden esetben a növekedés befejezése után (18-20 éves kor) végezzük. Ezt megelőzően szinte minden esetben szükség van fogszabályzó kezelésre, melynek célja olyan fogívek kialakítása, amelyek hosszú távú stabil helyzetet eredményeznek a sebészi beavatkozás után. Ehhez rögzített fogszabályozó készülékre van szükség, mely a teljes kezelés alatt fenn marad. A műtétet követően további fogszabályzó kezelés szükséges a fogak helyzetének végső kialakítása céljából. 

A műtét előtt az esetek túlnyomó részében szükség van az alsó bölcsességfogak eltávolítására, ennek legalább fél évvel a beavatkozás előtt meg kell történnie.
A műtét előtt szükség van egy ún. harapási lemez elkészítésére, amely műtét közben az állcsontok helyzetének pontos beállítását segíti. Ehhez néhány héttel a tervezett műtét előtt lenyomatokat veszünk, majd a harapási lemez elkészülte után annak illeszkedését ellenőrizzük.
A fekvőosztályra való felvétel általában a műtét előtt egy-két nappal történik. 
A műtétet altatásban végezzük, amihez szükség lehet belgyógyászati és laborvizsgálatokra, EKG-ra, mellkas rtg-re, ezek a sebészi beavatkozás előtt egy-két héten belül történnek.

Az alsó állcsonton végzett műtét menete, a beavatkozás rövid leírása 

A műtétet szájon belüli, a fogínyen vezetett sebészi metszésekből végezzük az alsó, hátsó fogak mögötti és melletti területen. A beavatkozás során az állcsontot hosszában, az állcsontban futó ideg lefutása mellett kettérepesztjük, ezáltal az állcsont elülső, fogakat hordozó része mozgathatóvá válik. Ezt követően az állcsontot az előre megtervezett helyzetbe mozdítjuk, majd kisméretű titán lemezekkel és csavarokkal rögzítjük. A sebet varratokkal zárjuk. A csavarok behelyezéséhez ritkán szükség lehet egy 2-3 mm-es metszésre az arc bőrén, az állszeglet felett, ez a későbbiekben nyom nélkül gyógyul.

Állcsúcsplasztikát végezhetünk a fenti beavatkozással egy időben, amennyiben az áll formája ezt megkívánja. Ennek során szájon belüli, az alsó fogínyen vezetett sebészi metszésből az állcsúcsot lefűrészeljük az állcsontról, majd ezt követően a műtéti tervnek megfelelő új helyzetében kisméretű titán lemezekkel és csavarokkal rögzítjük. A sebet varratokkal zárjuk.

Altatás

A műtétet általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük, ennek mellékhatásairól és lehetséges szövődményeiről az altatást végző orvos külön tájékoztatja.

Műtét utáni jelenségek, mellékhatások és szövődmények

A műtét után arcduzzanat alakul ki, mely egyénenként változó lehet, általában a műtét utáni második-harmadik napon a legnagyobb, majd napról-napra fokozatosan csökken. A duzzanat teljes visszahúzódása akár több hetet is igénybe vehet. 
Az arc formája megváltozik, a változás csak a duzzanat teljes megszűnése után ítélhető meg. 
Az arc és a nyak területén különböző bőrelszíneződések alakulhatnak ki, ezek néhány héten belül spontán eltűnnek.
A műtéti terület fájdalmassá válik, melyet gyógyszerekkel hatásosan tudunk csillapítani.
Zsibbadás, bizsergés lép fel az arcon, főként az alsó ajkon és az állcsúcs területén. Ez általában átmeneti, de néha 6-8 hónapig vagy tovább is fennállhat. Az alsó ajak - állcsúcs zsibbadása maradandóvá is válhat. Ez ritkán következik be, és nem befolyásolja az arc mozgását.
Kezdetben a nyelés nehéz lesz, ez viszont gyorsan, az első napokban elmúlik. A műtét alatt egy keskeny csövet (gyomorszondát) vezetünk le az orron keresztül a gyomorba, ezt általában a műtét utáni első napon távolítjuk el.
A fogsorokat egymáshoz rögzítjük, mely kényelmetlen lesz, de gyorsan hozzá lehet szokni. Ha a műtét után elért pozíció rögzítésére nem alkalmas a fennlévő fogszabályzó készülék, akkor speciális sínt helyezünk fel fogaira. A beszéd szintén akadályozva lesz kezdetben, de gyorsan könnyebbé válik.
A műtét után ritkán kialakulhat vérzés, gyulladás, mely további kezelést tesz szükségessé.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően feltétlenül kórházi utókezelés szükséges.
A szájüreg tisztántartása nehezebbé válik, azonban a megfelelő gyógyuláshoz elengedhetetlen a jó szájhigiéne. Az ún. fogköztisztító kefével azokat a fogfelszíneket lehet tisztítani, amelyeket hagyományos fogkefével nem érhetőek el. A fogmosás mellett igen fontos szájöblögetők használata.
A rögzítés ideje alatt, majd ezt követően a rágófunkció helyreálltáig pépes vagy folyékony diétára van szükség.
Lehetőség szerint kerülni kell a dohányzást, mert ez fokozott lepedék-képződést okozhat.
A varratokat általában a beavatkozás után egy-két héttel távolítjuk el.

A megbeszélt ellenőrző vizsgálatokon akkor is feltétlenül jelenjen meg, ha panaszmentesnek érzi magát!