Arcüreg feltöltés (szinuszlift)

A felső állcsont ürege a felső őrlőfogak területén a fogak fölé boltosul. Az arcüreg legalsó síkja és a fogak gyökereinek csúcsa között, sokszor csak néhány milliméter, vagy még vékonyabb a csontállomány.
Ha az őrlőfogakat eltávolítják, idővel a csont vastagsága az arcüreg és a foghúzás után kialakuló nyálkahártyafelszín között egyre csökkeni kezd. Ennek az az oka, hogy a fogak eltávolítása után az a terület nem terhelődik tovább, ezért sorvadásnak indul.
Minél több idő telik el a foghúzás után annál vékonyabb marad a csontállomány az arcüreg alapja alatt. Amennyiben az eredeti csontállomány elég vastag volt, nincs fokozottabb csontleépülés, a megmaradt csont vastagsága elegendő lehet az implantátum behelyezéséhez. Rosszabb esetben azonban még a legkisebb implantátum befogadásához sem marad elegendő vastagságú csont, ebben az esetben végezzük el az arcüreg feltöltését, így az implantátumot mégis behelyezhetjük.
A beavatkozás általában az implantátum behelyezésével egyidőben történik. Az implantátum helyének megfelelően a szükséges mértékben - néhány millimétert - megemelik az arcüreg alsó nyálkahártyáját és alá csontpótló anyagot helyeznek. Az implantátumot az így megvastagított területre helyezik. Az új csont és az implantátum együtt gyógyul, csontosodik környezetéhez.
A gyógyulást követően az implantátumok felhasználása éppúgy történik, mint az arcüreg emelés nélküli esetekben.
Extrém vékony csont esetén az arcüreg feltöltésekor nem lehetséges az implantátum behelyezése, erre 4-5 hónappal később kerül sor.