A felső állcsont sebészi tágítása Hyrax-készülékkel (Szubtotális Le Fort I oszteotómia)

Állcsontortopédiai kezelésre és műtétre akkor van szükség, ha a harapási rendellenesség az állcsontok növekedési zavara miatt egyedül fogszabályozó kezeléssel nem hozható rendbe. Ebben az esetben a fogszabályozó kezelés mellett sebészi beavatkozásra is szükség van.

Az előzetes klinikai és radiológiai vizsgálatok Önnél a felső állcsont szűkületét állapították meg. A kezelés célja, hogy a felső fogívet tágítsuk, a fogak ún. keresztharapását megszűntessük. A tágításhoz a fogszabályozó szakorvos által a műtét előtt a felső fogakra, a szájpad felől felhelyezett ún. Hyrax-csavart használjuk. A tágítás megkezdéséhez szükség van a felső állcsont fogakat tartó részének az arckoponyáról történő leválasztására és a középvonalban történő elrepesztésére.

A fekvőosztályra való felvétel általában a műtét előtti napon történik. 
A műtétet altatásban végezzük, amihez szükség lehet belgyógyászati és laborvizsgálatokra, EKG-ra, mellkas rtg-re, ezek a sebészi beavatkozás előtt egy-két héten belül történnek.

A műtét menete, a beavatkozás rövid leírása
A műtétet szájon belüli, a fogínyen vezetett sebészi metszésekből végezzük, melynek során az állcsontnak a fogakat tartó részét lefűrészeljük, a középvonalban a szájpadot végigrepesztjük. A sebet varratokkal zárjuk.

Az érzéstelenítés lehetőségei, veszélyei
A műtétet általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük, ennek mellékhatásairól és lehetséges szövődményeiről az altatást végző orvos külön tájékoztatja.

A műtét utáni jelenségek, mellékhatások, veszélyek és szövődmények
A műtét után arcduzzanat alakul ki, mely egyénenként változó lehet, általában a műtét utáni második-harmadik napon a legnagyobb, majd napról-napra fokozatosan csökken. A duzzanat teljes visszahúzódása több hetet is igénybe vehet. 
Az arcon különböző bőrelszíneződések alakulhatnak ki, ezek néhány héten belül spontán eltűnnek.
A műtéti terület fájdalmassá válik, melyet gyógyszerekkel hatásosan tudunk csillapítani.
Zsibbadás, bizsergés léphet fel az arcon. Ez átmeneti, de néha hónapokig is fennállhat.
Kezdetben a nyelés nehezített lehet, de ez gyorsan, az első napokban elmúlik.
Gyakran szükség van az orr tamponálására. Az orrtamponokat a műtét után 1-2 nappal távolítjuk el. 
A műtét után ritkán kialakulhat vérzés, gyulladás, mely további kezelést tesz szükségessé.
Nagyon ritkán bekövetkezhet a felső középső metsző fogak elhalása, ami gyökérkezelést tehet szükségessé.

Műtét utáni teendők
A műtétet követően feltétlenül kórházi utókezelés szükséges. 
A szájpad tágítását a műtét után 3-5 nappal kezdjük el. A csavart naponta 2-szer, reggel és este tekerjük. Az eszköz használatára megtanítjuk Önt. A tágítás kissé fájdalmas lehet, de jelentős panaszokat általában nem okoz. A tágítás során a bal- és jobboldali szájpadfél napi 0,5-1 mm-rel távolodik egymástól, a köztük lévő területen új csont alakul ki. A középső metsző fogak között napról-napra növekvő rés alakul ki. Fontos, hogy a tágítást minden nap végezzük! Ha szünetet tartunk, a két szájpadfél összecsontosodhat, és a további tágítás nem végezhető el.

A tágítást akkor fejezzük be, amikor a fogszabályozó szakorvos annak mértékét elegendőnek ítéli meg.
Ezt követően további fogszabályozásra van szükség a fogak végső helyzetének kialakításához.
A műtétet követően a szájüreg tisztántartása nehezebbé válik, azonban a megfelelő gyógyuláshoz elengedhetetlen a jó szájhigiéne. A fogmosás mellett igen fontos szájöblögetők használata.
A rágófunkció helyreálltáig pépes vagy folyékony diétára lehet szükség.
Lehetőség szerint kerülni kell a dohányzást, mert ez fokozott lepedék-képződést okozhat.
A varratokat általában a beavatkozás után egy-két héttel távolítjuk el.

A szájpadtágítás alatt gyakori ellenőrző vizsgálatokra van szükség, ezeken akkor is feltétlenül jelenjen meg, ha panaszmentesnek érzi magát!