A felső állcsont Le Fort I műtéte

A felső állcsont korrekciós műtétek közül leggyakrabban az ún. Le Fort I műtétet végezzük. A beavatkozást végezhetjük önállóan, vagy kombinációban más beavatkozásokkal (az alsó állcsont korrekciós műtétje, állcsúcsplasztika). Erre a műtétre akkor van szükség, ha a harapási rendellenesség az állcsontok növekedési zavara miatt nem hozható rendbe fogszabályozó kezeléssel egyedül és az ideális helyzet eléréséhez a felső állcsont megfelelő irányú és mértékű elmozdítására van szükség. 
A műtétet minden esetben a növekedés befejezése után (18-20 éves kor) végezzük. Ezt megelőzően szinte minden esetben szükség van fogszabályzó kezelésre, melynek célja olyan fogívek kialakítása, amelyek hosszú távú stabil helyzetet eredményeznek a sebészi beavatkozás után. Ehhez rögzített fogszabályzó készülékre van szükség, mely a teljes kezelés alatt fenn marad. A műtétet követően további fogszabályzó kezelés szükséges a fogak helyzetének végső kialakítása céljából. 
A műtét előtt szükség van egy ún. harapási lemez elkészítésére, amely műtét közben az állcsontok helyzetének pontos beállítását segíti. Ehhez néhány héttel a tervezett műtét előtt lenyomatokat veszünk, majd a harapási lemez elkészülte után annak illeszkedését ellenőrizzük.
A fekvőosztályra való felvétel általában a műtét előtt egy-két nappal történik.

A műtétet altatásban végezzük, amihez szükség lehet belgyógyászati és laborvizsgálatokra, EKG-ra, mellkas rtg-re, ezek a sebészi beavatkozás előtt egy-két héten belül történnek.


A felső állcsonton végzett műtét menete, a beavatkozás rövid leírása

A műtétet szájon belüli, a fogínyen vezetett sebészi metszésekből végezzük, melynek során az állcsontnak a fogakat tartó részét lefűrészeljük, új helyzetébe mozdítjuk, ott kisméretű titán lemezekkel és csavarokkal rögzítjük. A sebet varratokkal zárjuk.


Altatás

A műtétet általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük, ennek mellékhatásairól és lehetséges szövődményeiről az altatást végző orvos külön tájékoztatja.


Műtét utáni jelenségek, mellékhatások és szövődmények

A műtét után arcduzzanat alakul ki, mely egyénenként változó lehet, általában a műtét utáni második-harmadik napon a legnagyobb, majd napról-napra fokozatosan csökken. A duzzanat teljes visszahúzódása akár több hetet is igénybe vehet. 
Az arc formája megváltozik, a változás csak a duzzanat teljes megszűnése után ítélhető meg. 
Az arc és a nyak területén különböző bőrelszíneződések alakulhatnak ki, ezek néhány héten belül spontán eltűnnek.
A műtéti terület fájdalmassá válik, melyet gyógyszerekkel hatásosan tudunk csillapítani.

Zsibbadás, bizsergés léphet fel az arcon, ez általában átmeneti, de néha több hónapig is fennállhat. 
Kezdetben a nyelés nehéz lesz, ez viszont gyorsan, az első napokban elmúlik. A műtét alatt egy keskeny csövet (gyomorszondát) vezetünk le az orron keresztül a gyomorba, ezt általában a műtét utáni első napon távolítjuk el.
A fogsorokat egymáshoz rögzítjük, mely kényelmetlen lesz, de gyorsan hozzá lehet szokni. Ha a műtét után elért pozíció rögzítésére nem alkalmas a fennlévő fogszabályzó készülék, akkor speciális sínt helyezünk fel fogaira. A beszéd szintén akadályozva lesz kezdetben, de gyorsan könnyebbé válik.
Gyakran szükség van az orr tamponálására. Az orrtamponokat a műtét után 1-2 nappal távolítjuk el. 
A műtét után ritkán kialakulhat vérzés, gyulladás, mely további kezelést tesz szükségessé.


Műtét utáni teendők

A műtétet követően feltétlenül kórházi utókezelés szükséges.
A szájüreg tisztántartása nehezebbé válik, azonban a megfelelő gyógyuláshoz elengedhetetlen a jó szájhigiéne. Az ún. fogköztisztító kefével azokat a fogfelszíneket lehet tisztítani, amelyeket hagyományos fogkefével nem érhetőek el. A fogmosás mellett igen fontos szájöblögetők használata.
A rögzítés ideje alatt, majd ezt követően a rágófunkció helyreálltáig pépes vagy folyékony diétára van szükség.
Lehetőség szerint kerülni kell a dohányzást, mert ez fokozott lepedék-képződést okozhat.
A varratokat általában a beavatkozás után egy-két héttel távolítjuk el.

A megbeszélt ellenőrző vizsgálatokon akkor is feltétlenül jelenjen meg, ha panaszmentesnek érzi magát!